Blog Archive
-
▼
09
(14)
-
▼
Kasım
(11)
- Günışığında fotoğraf
- Fotoğrafta kompozisyon
- Fotoğraflarınızı seçin!
- Spor fotoğrafçılığı
- Boyner 'den fotoğraf yarışması
- Yeni fotoğraf makinem kaç piksel olsun?
- İpucu: Fotoğraf makinesini nasıl tutmam gerekiyor?
- İpucu: Ritmi yakalayın.
- İpucu: Ne zaman flaş kullanmalıyım?
- Compact – Dslr – Slr ?
- Gülümseyin!
-
▼
Kasım
(11)
Etiketler
2010
AI focus
AI servo
avrupa kültür başkenti
boyner
canon
cep
compact
crop
çizgi
çözünürlük
dergisi
ders
dslr
en
erin fong
flash
flaş
fotoğraf
fotoğrafçılığı
güneş
günışığı
hit
ışık
ipucu
istanbul
iyi
kadraj
kompozisyon
kullanmak
makinesi
mega
milyon
monopod
objektif
photoshop
piksel
pixel
popüler
ritm
seçmek
Shutter
slr
spor
stop motion
şekil
tanım
telefon
ters
theo tagholm
tripod
tutmak
ufuk
üçler
yarışma
17 Kasım 2009 Salı
Yeni fotoğraf makinem kaç piksel olsun?

Peki en iyisi en yüksek pixel çözünürlüğe sahip olan mıdır? Bence bunun cevabı, hayır. Yeni bir fotoğraf makinesi alacaksanız ve hangisini alacağınıza henüz karar veremediyseniz okumaya devam edin.
Fotoğraf makinesini niçin aldığınızı ilk önce kendi kendinize sormanız gerekiyor. Bununla çektiğiniz fotoğrafların baskısını alacak mısınız?
Örneğin bir ev kullanıcısı olduğunuzu düşünelim, yani A5 ebadında fotoğraf baskıları sizin için gayet uygunsa; ben 6 milyon piksellik bir makineyi sizin için önerebilirim.
A4 ebadlarındaki fotoğraflar için ise; 6.5 milyon piksel ila 10 milyon piksel aralığındaki fotoğraf makineleri sizin için ideal olabilir.
Ancak daha büyük ebadlarda baskı alacaksanız, örneğin bir açıkhava reklam ajansında kullanmak üzere bir fotoğraf makinesi almak istiyorsanız, ihtiyacınız olan piksel sayısı artacaktır.
Ancak şunu unutmayın ki: fotoğraf makinesiyle çektiğiniz fotoğrafın kesiti çoğu zaman sizin için yeterli olmayabilir, yani fotoğrafınızı bazen orjinalinden biraz daha büyütmek isteyebilirsiniz. Bu noktada bilmeniz gereken bir şey var: o da fotoğrafı ancak sahip olduğu piksel sayısı ile eşdeğer olarak büyütebileceğinizdir.
Bu da ne demek oluyor?
Evet fotoğraflarınızı büyütmek isteyebilirsiniz ancak bazen büyütülen fotoğraflarda netliğin bozulup piksellerin ortaya çıktığını görürsünüz. Bunun sebebi fotoğrafın sahip olduğu piksel sayısının, yapmak istediğiniz işlemden az oluşudur.

Sağdaki fotoğraflara dikkatli bakarsanız, üstteki fotoğrafın orjinal halinin alttaki olduğunu fark edebilirsiniz.
Yani fotoğrafın orjinalinde istemediğiniz objeler bulunabilir, bunları kaybetmenin bir yolu fotoğrafta görmek istediğiniz objeye yaklaşıp geri kalanını silmektir.
Şimdi size Canon kullanıcılarının yaşayarak öğrendiği bir olayı aktaracağım.
Canon EOS 350D 8 milyon piksel çözünürlüğe sahiptir. Ancak EOS 400D modeli 10 milyon piksel olarak üretildi. İki ürün arasında şekil olarak hiçbir fark yokken, menülerde birkaç değişikliğe yer verilmişti.
8 milyon piksel'den 10 milyon piksel'e terfi etmek isteyen kullanıcılar büyük bir hüsranla karşı karşıya geldiler. Çünkü yıllardır akıllarına kazınan daha fazla piksel daha kaliteli fotoğraf, yanılgısına düşmüşlerdi. Ancak bu yeni modele terfi etmek yerine, yeni bir lens almış olsalardı; fotoğraflarının daha net olacağı gerçeği çoğu kullanıcıya kötü bir deneyim yaşattı.
Evet işin özü şudur ki: bir fotoğrafın kalitesinde sahip olduğu piksel çözünürlük kadar objektifi de önemlidir.
Öyleyse "kaç piksel?" sorusunun cevabına: "yeteri kadar yeterlidir!" diyebiliriz.
Sonuç olarak şunu söylemeliyim ki: Fotoğrafın hangi fotoğraf makinesiyle çekildiğinin bir önemi yoktur. Bir duvara farklı fotoğraf makineleriyle, aynı değerlerle, aynı kadrajla çekilmiş fotoğrafları koymuş olsaydık, hepiniz renkleri en doğal ve keskin hatlara sahip olanı seçerdiniz.
Bu ayrımın en büyük mimarı ise fotoğraf makinelerinin üzerindeki lenslerdir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder