12 Kasım 2009 Perşembe

İpucu: Fotoğraf makinesini nasıl tutmam gerekiyor?

Fotoğraf makinesini tutuş şekliniz, fotoğraflarınızdaki sallanma sorununu çözmenizde en büyük yardımcınızdır. Basit bir şekilde anlatacak olursak; deklanşöre bastığınız son anda fotoğraf makinenizi istemeden hareket ettirirsiniz.

Böyle bir durumda da fotoğraflarınızın netliği bozulur. Ve o en güzel an'ınız bir anda hayalet görüntülerle dolup taşar.

Birazdan okuyacaklarınız, cep telefonuzla, dijital fotoğraf makineniz veya DSLR fotoğraf makinenizle fotoğraf çekerken, makinenizi nasıl tutmanız gerektiğini anlatmaktadır.

Vizör'den bakılarak kullanılan fotoğraf makineleri, en rahat sağ göz ile bakmak için dizayn edilmişlerdir. Ancak sol göz ile de bakılabilir. Sağ göze uyarlanmasının sebebi ise (hemen hemen hepimiz için ideal olanı budur) sol gözün fotoğraf makinesinin dışında kalarak "görmeme" durumundan kurtulmasıdır.

Sol gözü kapatarak fotoğraf çekmek, çektiğiniz fotoğrafa odaklanmanıza yardımcı olur, ancak biraz çalışma ile gözünüz açıkken de fotoğraf çekebilirsiniz.

Sol gözünüz açık olarak fotoğraf çekmeniz, o anda fotoğraf karenize dışardan girmek üzere olan nesneleri farketmenize yardımcı olur. Özellikle de hareketli nesneleri çekerken çok işe yarayan bir ipucudur.

Öncelikle fotoğraf çekerken, fotoğraf makinesini hatalı tutma şekillerini görelim.



 1-) En solda gördüğünüz örnekte, en sık rastlanan hatalı tutma şeklini görüyoruz. Dikkat ettiyseniz fotoğraf çekme anında böyle bir tutuşta fotoğraf makinesinin sarsılmaması mümkün değil.

2-) Bazı fotoğraf makineleri sahip oldukları dijital ekranlardan, çekim anını birebir yansıtmaktalar ve vizör kullanmadan da fotoğraf çekmemize yardımcı olabiliyorlar. Ancak ikinci örnekte gördüğümüz şekilde bir tutuş gerçekten de hem çektiğimiz fotoğraf için hem de fotoğraf makinemiz için oldukça riskli.

3-) Evet şimdi de hemen her evde bulunan Compact fotoğraf makineleri veya fotoğraf çekme özelliği olan cep telefonlarına. Bu tip cihazları, parmak uçlarınızla ve yüzünüzden uzakta tutarak kullanmak zorundasınız. Bu da fotoğrafların çoğunda netlik problemi yaratıyor.



4-) Sol başta gördüğünüz örnekteki gibi fotoğraf makinesini gövde kısmından tuttuğumuzda: zoom yapmak istersek iki elimizden bir tanesini kısa bir süre için de olsa bırakmak zorunda kalacağız. Böyle bir durumda tek el ile fotoğraf makinesine hakim olamayıp düşürebiliriz. Bunu hiçbirimiz istemeyiz değil mi? :)

5) Sağ taraftaki örneğe gelelim. Kısmen doğru gibi görünse de aslında büyük bir hata var. Dikkat ederseniz sol el sadece objektifi tutmakta. Yani fotoğraf makinesini aslında sadece sağ el tutuyor ve büyük yük bu elde. Böyle bir tutuş elin titremesine sebep olacaktır. Aynı zamanda flaş kullanarak fotoğraf çekmek istersek, sol elimiz çoğunlukla flaşın patlama alanına denk gelecek ve karemizde karanlık alanlar oluşabilecektir.

Gelelim işin doğrusuna:



Birincisi, vizörden bakmak. İkincisi sol el ile objektifi altından kavramak. Bu şekilde bir tutuş hem iki el ile kavramayı sağlarken, sol el olası titremeleri en aza indirecektir.

Dikey tutuş, genellikle portre çekimlerinde kullanılmaktadır. Tutuş şekli olarak oldukça rahattır.

Üçüncü fotoğrafta ise, cep telefonu ve compact makineler için örnek tutuş şekli gösterilmiş. Işığın az olduğu bir yerde çekim yapıyorsanız veya hafif bir makineniz varsa, dirseklerinizi koyacak bir yer bulup fotoğraf çekmek oldukça işinizi kolaylaştıracaktır.

0 yorum: