Blog Archive
-
▼
09
(14)
-
▼
Kasım
(11)
- Günışığında fotoğraf
- Fotoğrafta kompozisyon
- Fotoğraflarınızı seçin!
- Spor fotoğrafçılığı
- Boyner 'den fotoğraf yarışması
- Yeni fotoğraf makinem kaç piksel olsun?
- İpucu: Fotoğraf makinesini nasıl tutmam gerekiyor?
- İpucu: Ritmi yakalayın.
- İpucu: Ne zaman flaş kullanmalıyım?
- Compact – Dslr – Slr ?
- Gülümseyin!
-
▼
Kasım
(11)
Etiketler
2010
AI focus
AI servo
avrupa kültür başkenti
boyner
canon
cep
compact
crop
çizgi
çözünürlük
dergisi
ders
dslr
en
erin fong
flash
flaş
fotoğraf
fotoğrafçılığı
güneş
günışığı
hit
ışık
ipucu
istanbul
iyi
kadraj
kompozisyon
kullanmak
makinesi
mega
milyon
monopod
objektif
photoshop
piksel
pixel
popüler
ritm
seçmek
Shutter
slr
spor
stop motion
şekil
tanım
telefon
ters
theo tagholm
tripod
tutmak
ufuk
üçler
yarışma
12 Kasım 2009 Perşembe
İpucu: Fotoğraf makinesini nasıl tutmam gerekiyor?
Fotoğraf makinesini tutuş şekliniz, fotoğraflarınızdaki sallanma sorununu çözmenizde en büyük yardımcınızdır. Basit bir şekilde anlatacak olursak; deklanşöre bastığınız son anda fotoğraf makinenizi istemeden hareket ettirirsiniz.
Böyle bir durumda da fotoğraflarınızın netliği bozulur. Ve o en güzel an'ınız bir anda hayalet görüntülerle dolup taşar.
Birazdan okuyacaklarınız, cep telefonuzla, dijital fotoğraf makineniz veya DSLR fotoğraf makinenizle fotoğraf çekerken, makinenizi nasıl tutmanız gerektiğini anlatmaktadır.

Sol gözünüz açık olarak fotoğraf çekmeniz, o anda fotoğraf karenize dışardan girmek üzere olan nesneleri farketmenize yardımcı olur. Özellikle de hareketli nesneleri çekerken çok işe yarayan bir ipucudur.
Öncelikle fotoğraf çekerken, fotoğraf makinesini hatalı tutma şekillerini görelim.
1-) En solda gördüğünüz örnekte, en sık rastlanan hatalı tutma şeklini görüyoruz. Dikkat ettiyseniz fotoğraf çekme anında böyle bir tutuşta fotoğraf makinesinin sarsılmaması mümkün değil.
2-) Bazı fotoğraf makineleri sahip oldukları dijital ekranlardan, çekim anını birebir yansıtmaktalar ve vizör kullanmadan da fotoğraf çekmemize yardımcı olabiliyorlar. Ancak ikinci örnekte gördüğümüz şekilde bir tutuş gerçekten de hem çektiğimiz fotoğraf için hem de fotoğraf makinemiz için oldukça riskli.
3-) Evet şimdi de hemen her evde bulunan Compact fotoğraf makineleri veya fotoğraf çekme özelliği olan cep telefonlarına. Bu tip cihazları, parmak uçlarınızla ve yüzünüzden uzakta tutarak kullanmak zorundasınız. Bu da fotoğrafların çoğunda netlik problemi yaratıyor.
4-) Sol başta gördüğünüz örnekteki gibi fotoğraf makinesini gövde kısmından tuttuğumuzda: zoom yapmak istersek iki elimizden bir tanesini kısa bir süre için de olsa bırakmak zorunda kalacağız. Böyle bir durumda tek el ile fotoğraf makinesine hakim olamayıp düşürebiliriz. Bunu hiçbirimiz istemeyiz değil mi? :)
5) Sağ taraftaki örneğe gelelim. Kısmen doğru gibi görünse de aslında büyük bir hata var. Dikkat ederseniz sol el sadece objektifi tutmakta. Yani fotoğraf makinesini aslında sadece sağ el tutuyor ve büyük yük bu elde. Böyle bir tutuş elin titremesine sebep olacaktır. Aynı zamanda flaş kullanarak fotoğraf çekmek istersek, sol elimiz çoğunlukla flaşın patlama alanına denk gelecek ve karemizde karanlık alanlar oluşabilecektir.
Gelelim işin doğrusuna:
Birincisi, vizörden bakmak. İkincisi sol el ile objektifi altından kavramak. Bu şekilde bir tutuş hem iki el ile kavramayı sağlarken, sol el olası titremeleri en aza indirecektir.
Dikey tutuş, genellikle portre çekimlerinde kullanılmaktadır. Tutuş şekli olarak oldukça rahattır.
Üçüncü fotoğrafta ise, cep telefonu ve compact makineler için örnek tutuş şekli gösterilmiş. Işığın az olduğu bir yerde çekim yapıyorsanız veya hafif bir makineniz varsa, dirseklerinizi koyacak bir yer bulup fotoğraf çekmek oldukça işinizi kolaylaştıracaktır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder